top of page
חיפוש

חישוב FIFO - מכירת מניות ותשלום מס ״ראשון נכנס, ראשון יוצא״

  • תמונת הסופר/ת: עו״ד דניאל קול
    עו״ד דניאל קול
  • 4 באוק׳ 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

כל מי שמחזיק מניות בישראל צריך לדעת מה זה FIFO - אחרת איך תדעו כמה מס לשם.


כאשר מוכרים מניות בישראל, יש לשלם מס רווחי הון על הרווח שנצבר. כלומר, אתה משלם מס על ההפרש בין המחיר ששילמת על המניה כשהשקעת בה לבין המחיר שקיבלת כשמכרת אותה.

אבל איך בדיוק מחושב הרווח הזה? פה נכנסת לתמונה שיטת החישוב שנקראת FIFO (First In First Out - ראשון נכנס ראשון יוצא), שהיא השיטה שבה משתמשים בישראל.



מה זה אומר בפועל?

בשיטת FIFO, כשאתה מוכר מניות, רשויות המס מתייחסות כאילו אתה קודם כל מוכר את המניות שרכשת ראשונות, גם אם בפועל רכשת מניות נוספות מאותה חברה במועדים מאוחרים יותר ובמחירים שונים. כך נבנה בסיס לחישוב הרווח שעליו תחויב במס.


דוגמה פשוטה

נניח שקנית 100 מניות של חברה X ב-100 ש"ח כל אחת באפריל. לאחר כמה חודשים, ביולי, רכשת עוד 100 מניות של אותה חברה, אבל הפעם במחיר של 150 ש"ח כל אחת. עכשיו החלטת למכור 100 מניות מהתיק שלך במחיר של 200 ש"ח למניה.

לפי שיטת FIFO, מס הכנסה יחשב את הרווח שלך לפי המניות הראשונות שרכשת (במקרה הזה, אלו שקנית באפריל). כלומר, יחושב ההפרש בין 100 ש"ח (המחיר ששילמת אז) ל-200 ש"ח (המחיר שבו מכרת), ולכן הרווח שלך למניה הוא 100 ש"ח. על הרווח הזה תשלם מס רווחי הון בשיעור של 25%.


איך עושים את זה במדינות אחרות?

במדינות אחרות, קיימות שיטות נוספות לחישוב המס. למשל, בשיטת LIFO (אחרון נכנס ראשון יוצא), אתה מחושב על בסיס המניות האחרונות שקנית, כך שאם רכשת מניות במחירים גבוהים יותר, הרווח יחושב מהן. יש גם שיטות כמו זיהוי ספציפי, שבהן המשקיע בוחר אילו מניות מתוך התיק הוא מוכר, ושיטה של ממוצע משוקלל, שבה כל המניות נחשבות כאילו הן נקנו באותו מחיר ממוצע.


ובישראל?

בישראל, האפשרות היחידה היא שיטת FIFO, והיא מעוגנת בתקנות מס הכנסה (חישוב רווח הון במכירת נייר ערך הנסחר בבורסה), אשר קובעות שהמניות הראשונות שנרכשו הן אלו שנמכרות ראשונות לצורך חישוב המס. כך בעצם מוודאים שהחישוב נעשה בצורה מסודרת וברורה.

אם יש לך תיק השקעות, שווה לבדוק היטב איך המס משפיע עליך ואילו מניות כדאי למכור ומתי.

 
 
bottom of page